O meni

Kdo je Gregor Verbajs?

(In zakaj bi vas lahko zanimal?)

 

Pozdravljeni,

moje ime je Gregor Verbajs.

Vedno so mi bili zanimivi zavihki na spletnih straneh »o meni«, ker so napisani v tretji osebi, čeprav jih je v 97% napisala oseba, o kateri govori vsebina zavihka.

Ravno zato sem se odločil, da to stran napišem malo drugače in v prijateljskem tonu.

Torej kaj želite vedeti?

Sem poročen, imam otroke, rad tečem, itd.

Vendar, verjetno vas to ne zanima preveč.

Sprašujete se namreč, če lahko vam osebno ali morebiti vašemu podjetju kakorkoli pomagam?

Iskreno, za mnoge je odgovor NE.

Naj pojasnim zakaj.

ZELO TEŽKO VAM POMAGAM ČE PRAVNE PROBLEME IGNORIRATE

Največ težav (tudi po mnenju kolegov odvetnikov) v praksi je, ker pravnih problemov ne rešujete od začetka in sproti.

To pomeni, da takoj ko pomislite, da boste sklepali pogodbo, ali vlagali tožbo, ali naredili neko dejanje, kjer se vam samo zdi, da bi bilo dobro vprašati odvetnika, to tudi storite. Stroški bodo zanemarljivo majhni, vi pa boste imeli zadevo urejeno, s tem pa se boste izognili poznejšim težavam in visokim stroškom.

Naj povem eno resnično zgodbo.

V stečajnem postopku je pravilo, da če premoženja stečajnega dolžnika ni mogoče unovčiti oz. prodati, potem imajo upniki pravico to premoženje prevzeti. Tako je en podjetnik, brez, da bi prehodno karkoli vprašal odvetnika prevzel premoženje stečajnega dolžnika (šlo je za neizterjane terjatve, ki jih je imel stečajni dolžnik do svojih dolžnikov).

Terjatev, ki jo je podjetnik imel do stečajnega dolžnika je znašala 4.000,00 EUR. Terjatve, ki jih je imel stečajni dolžnik do svojih dolžnikov so znašale cca. 35.000,00 EUR, vendar so bile vse prevzete terjatve v stečaju pod vprašajem, ali se bodo sploh lahko izterjale in bo podjetnik sploh karkoli poplačan.

Skratka, če upnik prevzame premoženje stečajnega dolžnika, je dolžan plačati tudi stečajne stroške. Teh pa je bilo za 11.000,00 EUR.

Povedano še bolj jasno, podjetnik je prevzel terjatve stečajnega dolžnika, ki jih je ta imel do svojih dolžnikov, iz katerih podjetnik ne bo poplačan, pri čemer njegova terjatev do stečajnega dolžnika znaša 4.000,00 EUR, pri tem pa mora takoj plačati 11.000,00 EUR stečajnih stroškov.

To je zgolj ena zgodba, takih in podobnih pa je nešteto.

Ravno zato pišem ta blog, da opozarjam na pravno varnost in ozaveščam o delu odvetnikov.

NEKAJ O MOJIH IZKUŠNJAH

Sedaj lahko povem nekaj o sebi.

Sem odvetnik, ki pomagam podjetnikom in fizičnim osebam reševati njihove pravne probleme.

Podjetje The Legal 500, ki ocenjuje globalne odvetniške družbe in odvetnike, me je v letu 2019 imenovalo za »Priporočenega odvetnika – Recommended Lawyer«.

Včasih sem bil vrhunski športnik in sem treniral nordijsko kombinacijo (smučarske skoke in teke na smučeh). Disciplino in vztrajnost pa sem prenesel tudi v študij prava.

Ko sem prenehal s športom sem začel študirati pravo in diplomiral z odliko (»cum laude«).

Med fakulteto sem pričel z delom v notarski pisarni, kjer sem delo nadaljeval tudi po končani fakulteti.

Po treh letih dela v notarski pisarni sem se zaposlil v odvetništvu, v tem času sem opravil tudi pravniški državni izpit.

Po opravljenem pravniškem državnem izpitu sem se za dve leti zaposlil na sodišču, potem pa sem šel nazaj v odvetništvo. V času dela na sodišču sem bil tudi družbenik mednarodnega podjetja.

Trenutno opravljam delo na področju izvršilnih in insolvenčnih postopkov ter reševanju sodnih sporov. Delo opravljam še na področju bančništva in financ, korporacijskega prava in gospodarskega prava, pogodbenega prava, nepremičninskega prava, delovnega in družinskega prava, ter gospodarske kriminalitete. Seveda pa delam tudi druga povezana področja prava, vendar jih je preveč, da bi jih vse naštel.

Sem tudi aktivni predavatelj, saj sem predaval na Dnevih civilnega in gospodarskega prava, na različnih fakultetah (Pravni fakulteti v Ljubljani, Ekonomski fakulteti v Ljubljani in Fakulteti za management in pravo Ljubljana) in v okviru Obrtne zbornice Slovenije pripravil različna predavanja in delavnice (nazadnje tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju – MOS).

Gregor Verbajs

Napisal sem tudi vrsto strokovnih člankov, objavljenih v Pravni praksi in Pravnem letopisu inštituta za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Navedeno si lahko podrobno pogledate tudi na mojem blogu pod zavihkom e-knjige in literatura.

Bil sem gost v več oddajah, in sicer sem gostoval v oddaji Svet na Kanalu A, Preverjeno na POP TV in Dobro jutro na RTV SLO.

Gregor Verbajs

ZA ČIM STOJIM?

Ali ste še vedno z mano?

Super.

Z veseljem pomagam podjetnikom in fizičnim osebam reševati pravne probleme.

S posebnim zanosom svetujem podjetnikom, saj je glede na obseg današnjih predpisov nemogoče, da bi poznali vse predpise, zato se hitro zgodi, da naredijo kakšno napako. Napake pa so lahko za njih usodne.

Znanje preko člankov, bloga in predavanja predajam z veseljem in žarom, saj želim ljudem pomagati, da bo neprijetnih pravnih izkušenj čim manj in da bo pravna varnost vseh čim večja.

Želim sporočiti, da so predstave o odvetnikih zmotne, da stereotipi ne držijo in da je pomoč odvetnika v določenih primerih nujna.

Tako, kot si verjetno zob ne popravljate sami, ampak greste k zobozdravniku, je dobro, da za pravne probleme obiščete odvetnika.

V kaj verjamem?

Verjamem, da je storitev odvetnika vredna veliko več, kot jo vam bo zaračunal odvetnik. 

Verjamem, da je vsak pravni problem rešljiv, če se ga lotite pravočasno.

Verjamem, da je za vas najbolje, če se ukvarjate s tistim v čemer ste najboljši oz. je vaša primarna dejavnost, poklic ali obrt.

Zato vas vljudno naprošam, da si pravno pomoč odvetnika priskrbite čim prej.

Saj veste kako pravijo bolje preventiva kot kurativa.

KAKO LAHKO SODELUJEVA?

Na Blogu lahko najdete marsikatero brezplačno vsebino. V vsak zapis vložim veliko energije in verjamem, da v zapisih lahko najdete marsikateri odgovor in konkretno rešitev.

Poleg tega vam tudi povsem brezplačno vsake toliko časa pripravim e-knjigo iz določenega področja, ki vam lahko služi kot priročnik.

Ali delam tudi za plačilo?

Seveda.

Verjamem, da vam bodo moje brezplačne vsebine všeč in ko se bo vzpostavilo osnovo zaupanje se v večini primerov zgodi ena od naslednjih stvari:

Nekateri:

  • delajo z mano občasno, ko se jim pojavi pravni problem;
  • delajo z mano stalno, kar pomeni, da vse pravne probleme in zadeve pošljejo v pregled ali v sestavo, itd.;
  • me prosijo zgolj za predavanje na določeno tematiko (npr. za zaposlene v gospodarski družbi ali pri podjetniku…);

Računam različno glede na način in obseg dela, in sicer:

  • po Odvetniški tarifi, ki je zakonsko predpisana;
  • po urni postavki na podlagi dogovora s stranko ali
  • po mesečnem pavšalu, ki ga dogovorim s stranko.

Za kakšno sodelovanje se boste odločili vi je odvisno od vas in vaših želja ter seveda od obsega in vrste dela.

Vljudno vas vabim v zavihek »eKnjige«, kjer si lahko pogledate vse moje objavljene članke v pravnih revijah.

Tam pa dobite tudi moje eKnjige povsem brezplačno.

odvetnik Gregor Verbajs

Gregor Verbajs