Bitcoin

Ali veste kako so obdavčene kriptovalute?

Ali že vlagate v kriptovalute?

Ali vlagate kot fizična oseba ali kot podjetje oziroma gospodarska družba?

Ali ste danes že pogledali kakšna je vrednost kriptovalute Bitcoin (BTC)?

V zadnjem času so kriptovalute, predvsem Bitcoin (BTC), doživele pravo cenovno eksplozijo, kar je pritegnilo pozornost vlagateljev.

Kot vedno pa bo to pritegnilo tudi pozornost politike in davčnih organov po vsem svetu.

V Sloveniji se vlaganje v kriptovalute obravnava na poseben način, odvisno od tega, ali vlagate kot fizična ali pravna oseba.

V času, ko vrednost Bitcoina dosega zgodovinske višine, je še posebej pomembno razumeti, kako je z obdavčitvijo dobička od kriptovalut v Sloveniji.

V zadnjem času sem prejel kar nekaj vprašanj strank o tem, ali je bolje vlagati kot fizična oseba, ali kot podjetje. Ena stranka mi je celo predlagala, da bo vse kriptovalute prenesla na podjetje, samo, da bo na varnem glede obdavčitve.

Za fizične osebe (trenutno) velja, da ob izplačilu dobička od kriptovalut ne plačajo davka.

To pomeni, da če ste kot posameznik investirali v Bitcoin, Ethereum (ETH) ali katero koli drugo kriptovaluto, vaš dobiček (trenutno) ni obdavčen, ne glede na to, kako visoka je trenutno njegova vrednost.

Ta pristop spodbuja individualne vlagatelje, da raziskujejo svet digitalnih valut brez skrbi zaradi takojšnjih davčnih posledic.

POZOR: Opozoril bi na stališče FURS (najdete ga tukaj) o tem, kdaj se dohodki iz trgovanja z virtualnimi valutami obravnavajo kot dohodki iz dejavnosti.

Če ste en tistih vlagateljev, ki kupite in držite naložbo se nimate česa bati.

Situacija se spremeni, ko vlaganje poteka preko pravne osebe.

V kolikor vlagate kot podjetje se ustvarjen dobiček iz kriptovalut šteje med prihodke. Na prihodek plačate davek od dohodkov pravnih oseb (DDPO), ki je trenutno 19%, od leta 2024 dalje pa bo 22%.

V kolikor si želite dobiček izplačati, boste plačali še davek od dohodka iz kapitala.

Poglejva si preprost izračun.

Podjetje ustvari 100.000,00 EUR dobička ob prodaji kriptovalute.

Navedeni znesek gre v prihodek in plačate 22% davek od dohodkov pravnih oseb.

Ostane vam še 78.000,00 EUR.

Navedeni dobiček si želite izplačati zato ob izplačilu plačate še 25% davka na dobiček iz kapitala.

Na račun prejmete 58.500,00 EUR.

Kot vidite je trenutno bistvena razlika, ali vlagate kot fizična ali pravna oseba.

Zato lahko del svojih denarnih rezerv v podjetju namenite nakupu kriptovalut. Še vedno imejte večji del denarnih rezerv v gotovini »za vsak slučaj«. Vendar pa lahko manjši del namenite investiranju kot podjetje, zlati predvsem v BTC ali ETH.

V času, ko je vrednost Bitcoina in drugih kriptovalut na visoki ravni in so ekstremni interesi po nakupu kriptovalut, so te informacije še posebej pomembne za vse, ki razmišljajo o vlaganju ali že imajo v lasti kripto sredstva.

Pravilno razumevanje davčnih obveznosti lahko vam pomaga pri načrtovanju dolgoročnih investicijskih strategij in pri optimalnem upravljanju morebitnega dobička.

Za vlagatelje, bodisi fizične ali pravne osebe, je ključnega pomena, da ostanejo obveščeni o davčnih zakonih in regulativah, ki vplivajo na vaše investicije v kriptovalute. Tako si lahko zagotovite, da vaše investicijske odločitve ne le sledijo trenutnim tržnim trendom, ampak so tudi v skladu z zakonodajnimi zahtevami.

V razburljivem svetu kriptovalut, kjer vrednosti nihajo z neznano hitrostjo, je razumevanje in upoštevanje davčnih obveznosti ključnega pomena za varno in uspešno investiranje.

Kakšen vlagatelj ste in zakaj vlagate je povsem vaša odločitev. Če boste vlagali z namenom, da si ob naslednjem ATH-ju izplačate čim višji dobiček, potem je trenutno bolje, da vlagate kot fizične osebe.

Če pa želite del denarnih rezerv v podjetju nekam naložiti, pa je dobra dolgoročna naložba v BTC.

Sami sebe najbolje poznate, zato je odločitev o vaših naložbam povsem vaša.

Gregor Verbajs, odvetnik

Gregor Verbajs
Gregor Verbajs