Pri delu odvetnika vedno znova ugotavljam, da imajo ljudje pravne probleme tudi iz razloga, ker imajo napačno miselno naravnanost. Nismo sami krivi za to miselno naravnanost, ker se v večini primerov družinski vzorci prenašajo iz generacije na generacijo in je ta prenos izjemno težko prekiniti.

Pa vendar se da.

Zato sem se odločil, da bom na blogu začel pisati tudi zapise za osebnostno rast z namenom, da boste vsi bolj uspešni, predvsem pa da boste posledično imeli tudi manj pravnih problemov in tudi manj drugih problemov v življenju. Tako bomo kot družba vsi napredovali in bili boljši.

Zapisi bodo široko ravno zato, da pri čim več ljudeh vzbudijo tisti »aha« moment. Vem, da veliko vas večina »življenjskih resnic«, o katerih bom pisal, že pozna, vendar je vedno dobro sem ter tja prebrati take zapise. Da nas spomnijo, če smo na pravi poti. Mogoče pa ob drugem branju spoznamo kaj kar pri prvem branju nismo. Tudi sami se skozi leta spreminjamo in lahko določen enak zapis v različnih življenjskih obdobjih razumemo povsem drugače.

Ker me je tema osebnega razvoja vedno zanimala, sem glede tega tudi sam veliko prebral in bil na več delavnicah, zato menim, da bo to znanje komu od vas lahko prišlo zelo prav.

Prvi zapis se nanaša na zelo splošno načelo, ki govori o tem, da svet lahko ni tak kot so vam ga predstavljali.

Kaj s tem mislim?

Samo dokončanje fakultete (včasih celo z odličnimi ocenami) vam ne zagotavlja varnega življenja, varne službe ali napredovanja do konca življenja. Tudi če plačate visoko šolnino (na primer za študij v tujini) je mogoče da profitirajo vsi razen vas.

Vlaganje prihrankov v priljubljen vzajemni sklad, o katerem ste izvedeli pri lokalni banki ali bančnemu posredniku, ne pomeni, da boste dejansko obogateli in dobro povrnili svojo naložbo. Obstaja veliko večja verjetnost, da bodo vsi ostali razen vas zaslužili z vašo naložbo.

Iskanje pravnih odgovorov po googlu ali spletnih forumih vam ne zagotavlja, da bodo vaše pogodbe zakonite in vas varovale pred poznejšimi tveganji.

Zaljubljenost ne zagotavlja, da boste v zakonu živeli srečno do konca svojih dni. Brez medsebojnega spoštovanja in truda v zvezi, vam ne bo uspelo.

Če ste vegetarijanec, to ne pomeni, da v življenju ne boste imeli zdravstvenih težav, morda jih boste imeli celo več, odvisno od vašega čustvenega stanja, genov in količine sladkorja ki ga pojeste.

Biti dobra oseba še ne pomeni, da vam bo življenje prihranilo izzive in težave.

Ali mislite, da sem pesimist? Nisem. Ljudje okoli mene me vidijo kot večnega optimista. In tudi sam mislim, da sem optimist.

S tem zapisom vam ne pravim, da se ne bi smeli izobraževati. Ne pravim, da ne vlagajte denarja. Ne pravim, da se ne bi smeli zaljubiti in imeti veliko odnosov s partnerji, prijatelji in družino. Ne pravim, da ne iščite pravnih odgovorov za vaše pravne probleme. Ne govorim vam, da ne živite zdravo ali da niste dober človek.

Kar pravim, je: ne izberite lahke poti. Če boste izbrali enostavno pot se boste zafrknili.

Končati fakulteto in upati, da vam bo država zagotovila dobro službo, je enostavna pot. Za vse probleme kriviti državo in druge osebe, je enostavna pot.

Sklenitev mesečnih naložb denarja pri lokalni banki ali prvemu posredniku, kjer boste vlagali v priljubljen vzajemni sklad ali celo sklenili življenjsko zavarovanje in upali na obljubljene velike donose, je lahka pot.

Podpisati pogodbo in upati, da ne boste imeli pravnih problemov brez da bi razumeli kaj podpisujete, je lahka pot.

Zaljubiti se je enostavno, vendar ni enostavno ostati srečen v zvezi po desetih ali več letih. Za dolgotrajno srečo v zvezi je potrebno trdo delo.

Biti dober človek je enostavno, a biti dober človek in obdržati pokončno držo v vseh situacijah ter se zavzemati za svoje pravice, ko je to treba, je težko.

Vendar sčasoma lahka pot postane težka in težka pot postane lahka. Zato izberite težko pot.

Toda kaj je težka pot?

Da hodite po težki poti pomeni, da delate nasprotno od tega, kar dela večina ljudi. Povedano še drugače, težka pot pomeni, da naredite stvari, ki jih drugi nočejo. Ravno te stvari pa vas delajo uspešnejše in boljše.

Naj za primer dam mojo izkušnjo izpred tedna dni. Na sodišču smo imeli primer, kjer smo bili štirje odvetniki in vsak je zastopal eno stranko. En kolega tožnika in dva kolega dva toženca. Sam pa sem zastopal tretjo toženko. V zadevi sem se želel poravnati, ker bi bilo to za vse stranke najbolj enostavno in najbolje, saj je šlo za specifično situacijo, kjer so dediči vstopili v nek pravdni postopek. Dediči se med seboj niso dobro razumeli, vendar sem vedel, da bi bila poravnava za vse dediče koristna.

Tako sem pred narokom pripravil celotno sodno poravnavo, ki je zajemala kar dve strani besedila, saj ni bila enostavna, ker je bilo potrebno rešiti več pravnih vprašanj. Prišel sem na narok in pred narokom vsem kolegom in strankam predstavil idejo in način sklenitve sodne poravnave ter jim povedal dejstvo, da imam sodno poravnavo že spisano na USB ključku. Po 10 minutnem pogovoru smo se vsi strinjali s poravnavo in jo je sodnica samo še enkrat prebrala, nato pa smo jo podpisali. Tako sem za stranko elegantno rešil situacijo, saj je takoj v 8 dneh po sklenitvi poravnave prejela lepo plačilo. Hkrati pa sem naredil nekaj več in prišel na narok z že spisano poravnano.

Če boste hodili po težki poti se morate blazno poučiti o stvareh, o katerih vas v šoli ne učijo. Tukaj imam v mislih različne pismenosti –  finančna, pravna, računalniška, itd.

Pridobiti morate znanje, kako upravljati življenje na vseh ključnih področjih – zdravje, bogastvo, odnosi, čustva itd.

Ampak samo izobraževati se ni dovolj. O vsem, kar berete in slišite, morate dvomiti in se spraševati.

Vsa področja vašega življenja morate testirati, eksperimentirati in najti rešitve, ki najbolje delujejo za vas in vašo situacijo.

Razmišljati morat s svojo glavo. Vendar samo razmišljanje ni dovolj, polega razmišljanja morate iti v akcijo. Narediti morate akcijski plan kako boste dosegli cilj. Na podlagi vsega znanja, ki ga pridobite, in na podlagi vseh izkušenj, morate najti rešitev za vašo konkretno situacijo in vaše osebne cilje. To je najtežje. Sami morate najti svojo pot, si ustvariti svojo življenje, ki si ga želite, ker država ali družba tega ne bo naredila namesto vas.

Naj vam povem dva primera iz dveh različnih področij.

Če vložite 10.000,00 EUR v vzajemni sklad in sploh ne veste kateri sklad točno je to in kakšna je naložbena strategija sklada, vendar ste vanj vložili ker vam ga je priporočil posrednik ali finančni svetovalec, boste zelo verjetno imeli izgubo. To je lahka pot. Večino donosa vam bo pobrala finančna institucija, čeprav se bo provizija v višini 2% zdela zelo majhna. Skrivnost je v obrestno obrestnem računu, ki ga večina ljudi ne razume.

Albert Einsten je nekoč dejal: »Obrestno obrestni račun je osmo čudo sveta. Kdor ga razume, zasluži, kdor ne, pa plača«.

Nihče ne ve, kje bodo trgi čez pet ali deset let, edino gotovo je to, da bodo z vašo naložbo služili ljudje okoli vas, vi pa ne. Trgi rastejo, trgi padajo, provizije pa ostajajo. In provizije ostanejo, ker je to za vas lahka pot, saj vam vzame samo 20 minut vašega časa, da vas nekdo prepriča o naložbi in podpišete ustrezno pogodbo.

Težka pot pomeni pridobiti finančno izobrazbo. Poučiti se o tem kako delujejo trgi, kako trgi delujejo za določene finančne inštrumente (delnice, obveznice, indeksne sklade, itd.), kako optimizirati davke, kaj je aktivni, pasivni in portfeljski dohodek itd. Razumeti morate psihologijo vlaganja (FOMO, itd.). Naučiti se morate, kako upravljati z vašimi dolgovi (krediti, itd.), kako optimizirati stroške itd. Če svojega denarja ne negujete vsak dan in vodite redno osebno mesečno računovodstvo, bo vaš denar izginil. Denar je kot ljubimec: če ga ignoriraš, bo šel drugam, kjer je spoštovan in dobiva pozornost.

Absolutno bi vsi morali imeti ljudi, ki bi nam svetovali na posameznem področju, ali mentorja za posamezno področje, saj bi bilo tako življenje enostavneje, vendar morate kljub mentorjem biti sami dovolj izobraženi, da razumete kaj počnete. Mentorji vam pomagajo hitreje priti do cilja.

Enako velja za pravno področje. Če boste pravne probleme ignorirali boste imeli težave. V kolikor sklenete prodajno pogodbo za nepremičnino in overjeno pogodbo izročite kupcu pred plačilom kupnine, se izpostavite riziku, da vam kupec ne bo plačal, ter v skrajnem primeru ostanete brez nepremičnine in denarja. To sem vam lahko zgodi tudi, če menite, da je kupec prijazna oseba in mu zaupate.

Zato je potrebno pri pravnem poslu zasledovati sočasnost izpolnitve. To lahko zagotovite z ustreznim deponiranjem pogodbe, ki se izroči kupcu šele ko predloži potrdilo o plačilu kupnine.

Lahko sklenete pogodbo, ki jo ne razumete in bo za vas imela izjemno hude posledice. To je lahka pot. Lahko pa pogodbo za vas pogleda odvetnik in vam svetuje kaj je za vas najbolje ter vas poduči kaj pomenijo določene določbe in kakšne posledice vas lahko doletijo. Odvetnik vam bo pokazal zakonske določbe, sodno prakso in komentarje zakonov, ter vas naučil kaj je za vas dobro. Tako boste razumeli zakaj nekaj podpisujete in kakšne posledice vas lahko čakajo, ter kako se zavarovati.

Odvetniki poznajo pravna področja, saj so že izbrali težjo pot. Da nekdo postane odvetnik mora narediti pravno fakulteto, pravosodni izpit in imeti več let prakse. Pa tudi ko postane odvetnik potrebuje še nekaj let, da postane uveljavljen odvetnik. Poleg tega pa je potrebno veliko sprotnega izobraževanja in vsakodnevnega odrekanja.

Enako velja za vsa druga področja življenja, pa naj bo to zdravje, odnosi ali katerokoli drugo področje.

Za vaše optimalno zdravje morate pridobiti znanje in razumeti različne vrste hrane (beljakovine, ogljikovi hidrati itd.), različne vrste diet in zopet testirati in poiskati tiste, ki vam najbolj ustrezajo. Poznati morate splošna načela zdravega načina življenja, kot je pitje dovolj vode, dovolj spanja, jemanje potrebnih prehrambnih dodatkov in tako naprej. Najti morate šport, ki vam popolnoma ustreza, s katerim boste redno telovadili in poskrbeli za mišice in gibljivost. Pri izvajanju katerekoli spremembe, morate imeti sistem za poslušanje svojega telesa in merjenje dejanskega napredka.

Za globoke in kakovostne odnose se morate najprej naučiti ljubiti sebe. Razumeti morate medosebne povezave, osnovno človeško psihologijo in vpliv biologije. Če želite imeti izjemne odnose, morate biti izjemno komunikativni in se pogovarjat. Dokler se pogovarjate tudi rešujete vse težave. Potrebujete tudi realna pričakovanja do ljudi. Odnosi se ne zgodijo sami od sebe, ampak jih je potrebno narediti.

Nekoč sem prebral ne elegantno frazo o tem kako deluje življenje, vendar po njej si boste to zagotovo zapomnili. Fraza gre tako: »There’s only one thing that grows in another person’s hands! A penis.«

Za vsa druga področja življena morate sami prevzeti odgovornost in nadzor, če želite rasti in želite videti osebni napredek.

Za začetek bi morali prebrati 5 do 10 knjig za vsako področje življenja, ki vas zanima. Niso dovolj samo kratke objave na FB ali IG. Karkoli si v življenju želite, pa naj bo to pravna varnost, bogastvo, popolno telo ali popolni zakonec, morate najprej vložiti veliko energije v proces in vedeti kako boste prišli do cilja.

Povedano še drugače, vsi bi radi imeli zaključno prireditev, vendar nihče noče vlagati v postopek in napredek. Zato, ker je to težko. Težko pa je zato, ker morate za uspeh sprejemati vsakodnevne male odločitve, ki vas vedno znova “mečejo” ven iz cone udobja.

Želim vam, da dosežete vse o čemer sanjate.

Gregor Verbajs

Vir naslovne fotografije: www.deadline.com