Tudi po mnenju kolegov odvetnikov je to nujno branje.

Najprej nekaj osnovnih vprašanj. 

Ali imate oziroma ste kadarkoli imel pravni problem?

Ali ste imeli pravni problem osebno ali kot podjetnik (družbenik ali direktor družbe)?

Super, če ste ta oseba, potem greva dalje. 

Tudi, če ne veste ali imate pravni problem vam močno svetujem, da preberete naprej.

Namreč večina strank reče, da če bi ob prvem pravnem problemu imeli odvetnika ne bi nikoli imeli nobenih težav.

Zagotovo ste slišali za zgodbe kot so:

  • »Zbiljski gaj zastaral, ljudje ob 120 milijonov«,
  • »V aferi Orion ljudje ostali brez denarja« in
  • »Dolžnik je šel v stečaj, upniki ostali brez plačila«.

Ter še veliko podobnih zgodb, ki jih poslušamo vsak dan.

Seveda je resen pravni problem lahko tudi pozitivna izkušnja ali pa kot v večini primerov nočna mora, če se reševanja pravnega problema lotite prepozno ali pa sami ter nanj niste ustrezno pripravljeni.

Zagotovo se strinjate, da svojih zob ne popravljate sami, ampak greste k zobozdravniku. Močno svetujem, da pravne probleme rešujete z odvetnikom že takoj ko se pojavijo.

S tem ko pravni problem prepustite odvetniku, boste imeli čas, da boste lahko delali tisto kar delate radi in predvsem kar delate najbolje. Kot podjetnik boste lahko opravljal svoje delo ali uspešno vodil svojo družbo in ustvarjali dobiček.

Torej, kateri so razlogi zakaj najeti odvetnika?

1. Zakoni so zapleteni

Pravo je zaradi množice predpisov izjemno zahtevno in zapleteno. Pravni postopki (pravdni, nepravdni, izvršilni, stečajni…) so vedno bolj zapleteni, pri čemer je vedno večji poudarek na formalnem postopku kot na vsebini zadeve. Sodna praksa zaostruje formalne zahteve postopka, pri čemer je vsaka najmanjša zahteva sankcionirana. Največkrat usodno.

Ali ste vedeli, da celo odvetniki za svoje pravne probleme sami običajno najemajo storitve drugih specializiranih odvetnikov, ki jih zastopajo?

Prav tako se zaradi zahtevnosti posameznega pravnega področja odvetniki specializirajo za eno ali več pravnih področij.

Pravočasno angažiranje odvetnika bodisi pred podpisom pogodbe, pri začetku poslovanja, pri ustanovitvi družbe, pregledu pogodb ali katerikoli drugi zadevi, ki ima možne pravne posledice, vas bo rešilo marsikatere usodne napake.

2. Izgubljate denar

Če pravni problem rešite na začetku (ko je problem majhen in enostavno rešljiv) v celoti in pravilno se boste izognili vsem stroškom v prihodnosti.

Morate vedeti, da če boste imeli večji pravni problem sodni postopki lahko trajajo leta in da boste lahko imel veliko stroškov (sodne takse, sodni izvedenci, stroški odvetnika, v primeru izgube stroške nasprotnega odvetnika…).

Dovolite mi, da vam zaupam malo poznano skrivnost. Odvetniki niso dragi. Resnično niso dragi. Na uvodnem sestanku vprašajte odvetnika koliko bo znašala njegova storitev in boste hitro ugotovili, da so včasih storitve odvetnika smešno nizke. Na primer vložitev tožbe lahko stane zgolj 180 EUR.  

Verjamem, da je storitev odvetnika vredna veliko več, kot jo vam bo zaračunal odvetnik. Zato pravnih problemov ne rešujte sami. Predvsem 

Razumeti morate, da odvetniki več let študirajo, imajo najboljše znanje, spretnosti in izkušnje za reševanje pravnih problemov, pri čemer to počnejo vsak dan. Njihovo razumevanje zakona jim daje ustrezno znanje za pogajanja o vašem pravnem problemu.

Odvetniki imajo torej vse, kar je potrebno, da se vaš pravni problem najbolje reši in da lahko dobite boljšo ponudbo, kot bi jo sicer dobili brez odvetnika.

Odvetniki poznajo zakone in pravno prakso ter razumejo in vejo, kaj lahko dobite oz. kakšno ponudbo si zaslužite.

3. Odvetniki vedo, kako uporabiti dokaze

Brez ustreznega pravnega znanja mogoče ne boste vedeli, katere dokaze potrebujete, kateri dokazi so ključni, kako predstaviti argumente in dokaze nasprotni stranki ali na sodišču.

Prav tako ne boste vedeli kateri dokazi so dovoljeni in kateri ne, ter kdaj jih morate posredovati sodišču, da so pravočasni in jih sodišče lahko upošteva. 

4. Vložitev napačnega dokumenta ali celo v napačnem postopku bi pomenilo izgubo zadeve

Če niste odvetnik, lahko ne veste kakšen dokument morate vložiti (ugovor, pritožbo, tožbo, predlog…) in v kakšnem postopku ga morate vložiti (pravdnem, nepravdnem, izvršilnem, stečajnem…) ter v kakšnem roku (da ne zamudite rokov in je zadeva dokončno izgubljena).

Eno prepozno ali nepravilno procesno dejanje lahko v celoti uniči vaš primer.  

5. Poznajo strokovnjake, ki jih boste potrebovali na svoji strani

Odvetniki točno vejo s katerim pravnim strokovnjakom in iz katere stroke bodo lahko dokazali posamezna dejstva. Odvetniki poznajo pravne strokovnjake (sodne izvedence…), ki pomagajo strankam.

6. Odvetnik poišče najboljšo možnost za vas

Velikokrat je mogoče zmagati tudi izgubljen primer.

Med sodnim postopkom se lahko zgodi marsikaj, kar odvetnik lahko obrne v vašo korist.

Dober odvetnik lahko izkoristi nepazljivost nasprotne stranke ali nasprotnega odvetnika.

Po drugi strani pa vam odvetnik pojasni vse možnosti in vam lahko pomaga, da se izognete morebitnim strogim posledicam, še preden se začne sojenje.

7. Vedno se je bolje izogniti problemu, kot pa ga reševati pozneje

Zagotovo poznate pregovor “Previdnost je mati modrosti«.

Ali res razumete pogodbo in njen drobni tisk, ko jo podpisujete, in kaj bo to pomenilo za vas v prihodnosti?

Odvetnik bo.

8. Odvetniki vedo, kako se pogajati

Izkušen odvetnik pozna pravo, sodno prakso in ima izkušnje s pogajanji, zato lahko oceni pravni izid vaše zadeve.

Pravzaprav je nekaj običajnega, da odvetnik napravi pravni preizkus možnosti uspeha v vaši zadevi in vam poda mnenje kakšne so vaše možnosti za uspeh.

Včasih je poravnava najboljša izbira, včasih pa je bolj smiselno, da greste v sojenje.

Odvetnik lahko pomaga tudi pri pogajanjih z nasprotno stranko (oblikovanju argumentov, načinu pogajanja…).

9. Nasprotna stranka ima verjetno odvetnika

Stranke brez odvetnikov so na splošno v slabšem položaju, če se zoperstavijo stranki, ki ima odvetnika.

Kot je pojasnjeno zgoraj, je pravo zapleteno in odvetnik, ki zastopa vašega nasprotnika bo izkoristila to prednost. Vedno.

10. Bonus razlog – odvetniki so zavarovani

Odvetniki imajo sklenjeno obvezno zavarovanje odgovornosti za svoje napake.

Če ste prebrali do sem potem ste nekdo, ki je že imel ali pa ima pravni problem in želi biti v prihodnje veliko bolj pozoren in previden.

Lahko pa, da ste si ta zapis prebrali zgolj iz zanimanja, za kar vam čestitam. Vendar vseeno takoj ko boste imeli pravni problem stopite do odvetnika.

Odvetnikom je povsem razumljivo, da ljudje sami rešujejo pravne probleme z namenom, da bi tako nekaj prihranili, ampak takšno reševanje se na koncu pogosto zaključi zelo slabo. Velikokrat usodno in z velikimi stroški.

Ne rešite problema, ampak velikokrat se zadeva še bolj zakomplicira in velikokrat ostanete brez denarja ali premoženja.

To, da sami rešujete probleme pa vas stane ogromno časa in kar je najhuje, velikokrat problem ostane nerešen in ga velikokrat sploh ni mogoče več rešiti.

Ker je pravo kompleksno in so pravni problemi lahko zahtevni prepustite reševanje pravnih problemov odvetniku. Če nič drugega pojdite k odvetniku vsaj na uvodni sestanek.

Sam resnično verjamem, da vam odvetniki lahko pomagajo in vam rešijo pravne probleme ter da je storitev odvetnika vredna veliko več, kot vam jo bo zaračunal.

Če vidite vrednost v odvetniku potem mu zaupajte reševanje pravnih problemov.

Hvala, da ste prebrali ta zapis in upam, da se pri naslednjem pravnem problemu obrnete na odvetnika.

Vabim vas k branju še drugih zapisov na blogu. 

odvetnik Gregor Verbajs

Gregor Verbajs