»Sam sem napisal tožbo in jo vložil na sodišče, ker mi je tako svetoval sosed in ker je tako rekel tudi sin od prijatelja«. »Na ponudbo za prodajo kmetijskega zemljišča sem se javil jaz in imam predkupno pravico pred ostalimi kupci, ker ima moja žena status kmeta in je je lastnica sosednje nepremičnine, ki je v prodaji«.

Ta teden sem slišal navedena dva stavka, ki dokazujeta, da ljudje še vedno sami rešujejo pravne probleme, brez ustreznega znanja. Pravzaprav o pravu ne vedo popolnoma nič, pa kljub temu pravne zadeve rešujejo sami.

Za prvo stranko bi bilo dobro, če bi odvetnik pred vložitvijo tožbe le-to pregledal, saj je bila vložena povsem brez potrebe in si je stranka nakopala zgolj nepotrebne stroške. Drugi gospod pa bi se moral pred sprejemom ponudbe za prodajo nepremičnine pozanimati o postopkih za prodajo in pravilih prodaje po Zakonu o kmetijskih zemljiščih.

Navedena dva stavka sta me napeljala na to, da vam povem, kdaj boste v življenju uspešni in tudi srečni.

V življenju boste uspešni, če boste postali resnično izjemni samo v eni stvari in ostale stvari prepustili strokovnjakom.

Če naredite vsakdanje stvari izjemne pomeni, da boste vedno najprej poskrbeli za svoje temelje. Temelje, ki vam zagotavljajo varnost, moč, srečo, energijo in izpolnitev v življenju. O tem sem že pisal. Močni temelji vam omogočajo, da lahko naredite eno stvar res izjemno. In da bi živeli srečno in sanjsko življenje, morate biti v eni stvari res izjemni.

Zakaj?

V življenju obstaja en pojav, ki se imenuje fokus oziroma koncentracija. Verjetno ste že slišali, da bogati ljudje postajajo bogatejši in revni ljudje postajajo revnejši. To je res in za to obstajata dva glavna razloga. Prva stvar je že v prejšnjih člankih omenjena akumulacija – obresti kot osmo čudo sveta. Pa tukaj niso mišljene samo obresti od denarja, ampak tudi od učenja, dela, izobraževanja, itd. Vsako stvar, ki jo boste počeli se bo akumulirala kot obresti pri denarju. Več kot vložite dela v eno stvar, boljši boste.

Toda v čem se zmagovalci ločijo od drugih?

Nagrade v življenju se delijo po Paretovem principu in še bolj ekstremno koncentrirajo. To pomeni, da 20 % igralcev na trgu prejme 80 % nagrad ali celo več. Ljudje, ki so na vrhu nečesa na trgu, ne dobijo samo nekoliko večje nagrade, ne dobijo le nekaj dodatnega. Dobijo veliko nagrado znova in znova.

Zato želite biti na vrhu nečesa. Zato želite resnično blesteti v nečem. Namesto, da sami delate vse stvari, se skoncentrirajte na eno stvar v kateri boste resnično izjemni. V eni stvari morate biti izjemni in to vam bo omogočilo, da začnete akumulacijo.

Seveda so poleg vaše koncentracije potrebne še druge stvari. Delati morate v niši, kjer kot vrhunski strokovnjak ponudite redka znanja, po katerih je povpraševanje. Povedano še drugače, se morate specializirati za določeno področje, itd.

Če želite v nečem postati izjemni, se morate fokusirati na eno stvar in se nenehno potiskati na rob. Povedano še drugače, morate se »zbrcati« in nekaj narediti.

Kevin Green je nekoč dejal: »Neuspeh v življenju je to, da imaš sanje, vendar zjutraj nisi pripravljen vstati in narediti vse, kar je treba, da jih dosežeš«.

Iz svojega življenja morate odstraniti vse dejavnosti, ki zapravljajo vaš čas in gledati na čas kot na svoj najdragocenejši vir. Ko poskrbite za svoje temelje, bi morali večino svojega preostalega časa nameniti stvari v kateri želite postati izjemni.

In ne pozabite, če želite v nečem postati res izjemni, samo talent ne bo dovolj. Potrebno je veliko trdega dela, pri tem pa morate v teh stvareh uživati. To ne mislim, da morate ves čas uživati, ampak morate imeti močan zakaj, ki vas pelje čez vse ovire.

Naj povem še drugače na primeru glasbenikov, verjetno Beyoncé, Pink, Bryan Adams, itd. ne uživajo v vseh glasbenih in plesnih vajah, ki jih morajo naredi pred nastopom. V vseh treningih, skrbno izbrani prehrani, itd. Vendar, ko stopijo na oder pred 10.000 in več glavo množico in vidijo vso to množico, ki poje njihove pesmi, zagotovo občutijo neizmerno zadovoljstvo in srečo. Takrat v tistem trenutku je poplačan vsak trud.

Če mogoče na začetku ne boste tako zelo uživali, bo užitek prišel s tem, ko boste postajali vedno boljši. Tako, da lahko postanete izjemni v nečem v čemer ste sedaj dobri. Samo sledite svojemu trudu.

Vsa ostala področja življenja pa prepustite ostalim strokovnjakom.

Gregor Verbajs, odvetnik

Gregor Verbajs
Vir naslovne slike: Unsplas by Brett Jordan