Ali ste na Netflixu gledali film The Tinder Swindler?

Film prikazuje kako je čeden moški z imenom Simon Leviev preko aplikacije Tinder izkoriščal ženske. Res je, da na spletu ni lahko najti tiste prave ljubezni, ker je vedno potrebno partnerja “preveriti v živo” in ga spoznati. Vendar imajo nekateri tudi pri spoznanju v živo še vedno zelo dober “marketing”, zaradi katerega se jih ne spozna v pravi luči.

Ženske v filmu ne morejo verjeti, ko se spoznajo s čednim milijarderjem, playboyem, ki se po vrhu izkaže, da je moški njihovih sanj. Toda sanje niso resničnost in ko odkrijejo, da ta mednarodni poslovnež ni to, za katerega pravi da je, je že prepozno. Vzame jim praktično vse.

Simon Leviev je ženske prosil in jih tudi prepričal, da so mu posodile velik znesek denarja. Eno žensko je prepričal, da mu je posodila 250.000,00 EUR, da je tako zaščitila svojega novega lažnega fanta, pred lažnimi težavami, v lažnem poslu z diamanti.

Seveda ženske niso imele razloga, da Simonu ne bi verjele, da bo denar vrnil, ker jim je prikazoval luksuzno življenje.

Verjetno poznate stari izraz, ki pravi: »Ko posodite denar prijatelju, izgubite denar in prijatelja.«

Ali ste sami že kdaj posodili denar prijatelju ali sorodniku?

Iz filma se lahko na hitro naučimo dve lekciji:

  1. Vedno sklepajte vse pogodbe pisno (ja, tudi posojilne pogodbe in ja, tudi pogodbe med sorodniki in prijatelji);
  2. Pogodbe naj vam sestavijo pravniki. Tudi, če imate pisno pogodbo mora biti ta pravilno napisana, po možnosti sklenjena v obliki neposredno izvršljivega notarskega zapisa in z ustreznimi zavarovanji.

Zavedati se morate, da tudi če boste imeli pisno pogodbo in dolžnik ne bo imel premoženja oziroma vaše terjatve ne bodo ustrezno zavarovane, je verjetnost uspešne izterjatve precej majhna.

Zato preden posodite denar dobro premislite in se posvetujte kako lahko najbolje zavarujete svoje premoženje, da boste posojeni denar resnično dobili vrnjenega.

Odnosi med prijatelji in sorodniki pa so posebni tudi iz razloga, ker je njihov odnos drugačen, kot če denar posodite tretji nepoznani osebi.

Spomnim se ene stranke, ki je posodila denar prijatelju in ko sva terjala vračilo je dolžnik povsem brez sramu rekel: »Zakaj pa terjate nazaj, saj upnik ne potrebuje denar, ker je bogat«.

Očitno je prijatelj ocenil, da če ima njegov prijatelj, ki mu je posodil denar, dovolj denarja, pa mu ni potrebno vrniti izposojenega denarja.

Kolikokrat ste pa vi posodili denar prijateljem ali sorodnikom? In kakšne so vaše zgodbe?

Zaupajte mi jih v komentar pod objavo na FB ali IG.

Vir slike na naslovnici: Netflix.

odvetnik Gregor Verbajs

Gregor Verbajs