V uvodu vam bom povedal eno izjemno pomembno stvar. Tega še nikoli v nobenem zapisu nisem navedel, ker je tako osnovno, da mi je samoumevno. Čeprav skozi delo odvetnika opažam, da temu ni tako. Tudi v lastnem življenju opažam, da temu ni tako.

Če ne razumete te zadeve, ste že v štartu obsojeni na neuspeh. To kar bom povedal je bolj pomembno od vaše izobrazbe. Bolj pomembno od vaših prihodkov in stanja vašega računa. To je tako pomembno in tako temeljno, da brez tega skoraj ne morete uspeti.

O čem govorim?

Govorim o podpori. Podpori družine, partnerja, prijatelja. Osebe, ki verjame v vas. Če pri svojem delu, ciljih, željah oziroma na svoji življenjski poti nimate podpore, ste obsojeni na propad.

Bom to poskušal povedati na šolskem primeru odnosa v razmerju. Predstavljajte si, da energijo osebe (strast, podpora, itd.) meriva od 1-10. Če ima en partner energijo 8 in drugi energijo 6 sta samo dve možnosti. Ali bo partner, ki ima energijo 8, potegnil drugega partnerja, da bo še ta imel energijo 8 in bosta skupaj rasla, ali pa bo partner, ki ima energijo 6, potegnil drugega partnerja dol v slabše stanje.

Povedano še drugače, pazljivo izbirajte, h komu se vračate, s kom spite in ob kom se zbudite.

Sedaj pa pojdiva na današnjo tematiko o kateri sem želel pisati.

Če želite živeti sanjsko življenje, vaša naloga ni delati izjemne stvari. Daleč od tega. Ni vam treba reševati sveta. Ni vam treba poskušati postati naslednji Elon Musk ali Jeff Bezos ali Mark Zuckerberg ali Bill Gates.

Narediti morate vsakdanje stvari izjemne. Vsak dan morate narediti nekaj dobrega zase, za svoje zdravje, čustva, bogastvo, srečo, odnose, itd.

Če ste dosledni, disciplinirani in vztrajni pri stvareh, ki so v življenju za vas res pomembne, boste na teh področjih postali izjemni. Izjemni in srečni.

Ne bojte se človeka, ki je na enkrat naredil tisoč sklec, ampak človeka, ki je naredil eno skleco tisočkrat.

Vsako področje vašega življenja, kjer želite biti uspešni, je ena skleca, ki bi jo morali narediti vsak dan. Vsak dan, naslednjih tisoč dni.

S tem, ko sprejemate vsakodnevne majhne odločitve in delate vsakdanje aktivnosti, boste poskrbeli za temelje in ko enkrat poskrbite za temelje, lahko začnete graditi svojo pot in postanete mojster, ki ga bodo vsi občudovali.

George S. Patton je nekoč rekel: »Dober načrt, ki ga izvajaš DANES, je boljši od odličnega, ki bi ga izvajal NASLEDNJI TEDEN«.

Delati vsakdanje stvari izjemne, pomeni skrbeti zlasti za svoje zdravje, denar, kariero in odnose. Če ta področja povsem ignorirate in zanje poskrbite le, ko nastopijo težave, si jih ne zaslužite. Življenje vam bo to slej ali prej pokazalo, zato bodite pametni in nikoli ne prenehajte skrbeti in negovati svoje temelje.

Zakaj in kako vam bo življenje pokazalo, da si stvari ne zaslužite?

Če do določene stvari gojite negativna čustva, teh stvari nikoli ne boste imeli. Če imate negativna čustva do ljudi, ki so uspešni, do uspeha na sploh, do denarja, do srečnih odnosov in podobno, potem vsega tega ne morete imeti. Kako bi lahko bili uspešni ali srečni ali bogati, če imate do tega negativni odnos? Ne morete. Preprosto ne morete. Pomislite na vse srečneže, ki so zadeli loto dobitek. Večina teh srečnežev je čez leto ali dve na istem, kot so bili prej. Zakaj? Zato, ker niso imeli odnosa do denarja in do bogastva. Ker niso imeli »pospravljeno« v glavi.

Kako boste uspešni, če pa se jezite na uspešne ljudi? Ne morete. Namesto, da bi se učili od uspešnih ljudi, se nanj jezite. Ne pravim, da jih morate posnemati do potankosti, ampak samo preučite kaj počnejo, da so uspešni. Steve Jobs ni plačeval davkov, parkiral je na mestu za invalide, ni plačeval preživnine za svojo hčerko in še kaj. V tem ga ni za posnemati. Imel pa je druge lastnosti, vredne posnemanja ali premisleka. Bil je marketinški genij in vedel je, kako prodati produkt.

Če imate negativna čustva do določene zadeve, vam bo vaša podzavest preprečila, da bi dosegli to zadevo. Pa naj bo to uspeh, bogastvo, srečna zveza ali kaj tretjega.

Prepričanje, ki ga imate, je močnejše od katerekoli druge zadeve na svetu.

Prisluhnite naslednji zgodbi. Slone v cirkusu dresirajo od majhnega tako, da ga privežejo za lesen kol. Ko slonček poskuša pobegniti ugotovi, da dlje od dolžine vrvice ne more. Vrvica ga ustavi in ustvari si prepričanje, da je to najdlje do koder lahko gre. Ko ta slonček odraste, ga zadržuje enaka tanka vrvica, čeprav bi jo z lahkoto pretrgal ali izruval kol. Prepričan je, da ne more.

V letu 1942 je bil v enem cirkusu v Ameriki požar. V tem cirkusu je bilo večje število slonov, ki so bili s tanko vrvico privezani na lesene kole. Ko je požar zajel cirkus sloni niso zbežali. Zgoreli so privezani na leseni kol, čeprav bi ga z lahkoto izruvali ali pretrgali žico. Njihovo prepričanje, da tega ne morejo, ker so tako naučeni od majhnega, je bilo močnejše od strahu pred ognjem. Močnejše od njihovega življenja.

Kakšna prepričanja imate vi? Ste za določene cilje prestari, premladi, nimate časa, nimate denarja, ne morete? To je bullshit. Vsemu temu recite bullshit in se lotite zadeve.

Danes je znanje poceni. Imate knjige in internet. V eni knjigi lahko dobite znanje, ki ga je nekdo nabiral polovico svojega življenja.

Naredite vsakdanje stvari izjemne. Predvsem pa jih naredite. Imejte do njih pozitivna čustva.

Vsakdanje stvari, kot temelji za uspeh, so za vsakega različne. Za nekoga temelji pomenijo zvečer zmasirati stopala partnerju, vsak dan narediti 20 minut vadbe, vsak dan prebrati 10 strani knjige, vsak dan pomisliti, kaj boste kupili, vsak dan pomisliti, kaj boste pojedli, itd. Bistvo je, da sprejmete pravo odločitev in naredite vsakdanje stvari izjemne. Pri tem pa imejte pravilna prepričanja in pozitivna čustva.

odvetnik Gregor Verbajs

Vir naslovne slike: https://praxis-hercog.eu/