Če zadnji mesec niste bili na Marsu, ste verjetno zasledili dogajanje glede umetne inteligence, in sicer nova orodja podjetja OpenAI (Chat GPT, DALL-E). To so orodja za katerimi stojijo sistemi umetne inteligence in so postali zelo hitro strašljivo dobri.

Elon Musk je na Twitter napisal: »ChatGPT is scary good«. In resnično je strašljivo dober.

Sam sem začel uporabljati navedena orodja pri pisanju elektronskih sporočil in kratkih dopisov. Mirno lahko rečem, da vse skupaj ni muha enodnevnica, ampak mogoče celo temelj za največjo tehnološko revolucijo doslej.

Podjetja ter zaposleni, ki bodo v naslednjih letih znali dobro uporabiti te sisteme (ki so trenutno na voljo večinoma brezplačno), bodo imeli neverjetno konkurenčno prednost.

Vendar, ali lahko umetna inteligenca napiše pogodbo ali celo tožbo?

Umetna inteligenca se že nekaj časa ukvarja s prevajanjem, pisanjem člankov in celo ustvarjanjem glasbe. Toda ali lahko umetna inteligenca napiše tožbo? To je vprašanje, ki si ga postavljajo pravniki in tehnološki strokovnjaki. Ali bi bilo mogoče, da bi se tehnologija lahko uporabljala v pravnem sistemu, zlasti za pisanje pravnih dokumentov, kot so tožbe?

Čeprav se zdi, da je ta ideja malce preveč futuristična, obstaja veliko podjetij, ki že uporabljajo umetno inteligenco za obdelavo pravnih dokumentov. Na primer, podjetje Kira Systems uporablja strojno učenje in naravno obdelavo jezika za pomoč pri preverjanju in obdelavi pravnih dokumentov. Podjetje ROSS uporablja umetno inteligenco za preučevanje primerov in pomaga pravnim strokovnjakom pri iskanju ustrezne pravne dokumentacije.

Čeprav ta tehnologija lahko izboljša učinkovitost in natančnost pri obdelavi pravnih dokumentov, pa se zastavlja vprašanje, ali lahko umetna inteligenca dejansko napiše tožbo. Čeprav lahko strojno učenje pomaga pri iskanju pravne dokumentacije in razumevanju pravnih konceptov, pa je pisanje pravnih dokumentov, kot so tožbe, povezano z veliko več dejavniki, ki jih je težko predvideti.

Poleg tega so tožbe v pravnem sistemu običajno izredno pomembne in občutljive zadeve, ki zahtevajo izjemno natančnost in strokovnost pri pisanju. To pomeni, da obstajajo pomembni vidiki, ki jih je morda težko zajeti s tehnologijo, zlasti kadar gre za dejanske podatke in situacijske dejavnike.

Kljub temu pa se zdi, da obstajajo pravni dokumenti, ki bi jih bilo mogoče napisati z uporabo umetne inteligence, saj bi bilo to mogoče storiti na podlagi določenih vzorcev in struktur, ki jih je mogoče naučiti stroje. Vendar pa bi moral biti proces nadzorovan s strani izkušenega pravnega strokovnjaka, ki bi lahko zagotovil pravilnost in ustreznost dokumenta.

V prihodnosti bi lahko umetna inteligenca vsekakor igrala pomembno vlogo pri obdelavi pravnih dokumentov, vključno s tožbami. Vendar pa bi moral biti proces strogo nadzorovan s strani pravnih strokovnjakov, da bi se zagotovila natančnost in pravilnost pravnih dokumentov.

Naj zdaj vam povem še eno noro informacijo.

Zadnjih šest odstavkov zgoraj mi je na podlagi mojega navodila, ki je vseboval zgolj en stavek, napisala umetna inteligenca!! Mind-blowing. Resnično noro.

V nadaljevanju vam pripenjam moj pogovor z umetno inteligenco, ko sem jo prosil, da mi naj napiše tožbo.

Poglejte kako malo navodil sem ji dal in kako dobro je napisana tožba. Presenetila me je z obliko tožbe, s strukturo, z vsebino in določbami, ki jih je napisala. Povsem sama je zahtevala tudi zamudne obresti.

Noro. Resnično noro.

Sedaj pa vam želim predstaviti še prodajno pogodbo za prodajo avtomobila.

Zoper me je presenetila z dodatnimi določbami, kjer je sama definirala prehod rizika na kupca in prenos lastninske pravice ob plačilu kupnine.

Začel sem uporabljati besedo prosim, saj sem se spomnil na spodnjo šalo, ki pa ni več daleč od resnice.

Še vedno se odkrivajo možnosti uporabe umetne inteligence, pri čemer se je na spletu pojavilo že kar nekaj oseb, ki so umetno inteligenco raziskali do te mere, da razumejo njeno delovanje in so podali tudi navodila kako postavljati vprašanja.

Med drugimi sem umetno inteligenco vprašal, če mi lahko splanira 5 dnevni izlet po Londonu. Brez problema mi je napisala za vsak dan kaj si naj ogledam. Verjetno mi ni potrebno posebej izpostavljati, da je plan naredila tako, da bi si lahko 5 dneh ogledal čim več stvari. Do tega rezultata je prišla v dobri minuti, pri čemer smo za podoben plan z družino potrebovali skoraj teden dni, obisk knjižnice, izposojo vsaj treh turističnih vodičev, ter več večerov branja in študiranja.

Čeprav umetna inteligenca lahko pomaga pri obdelavi pravnih dokumentov, pa še vedno obstajajo omejitve pri uporabi tehnologije v pravnem sistemu. V vsakem primeru je treba upoštevati dejstvo, da so pravni dokumenti, kot so tožbe, občutljive zadeve, ki zahtevajo izjemno strokovnost in natančnost pri njihovem pisanju.

Umetna inteligenca lahko izboljša proces obdelave pravnih dokumentov, vendar ne more nadomestiti človeškega pristopa k pisanju in preverjanju pravnih dokumentov. Odvetniki imajo izkušnje in strokovnost pri razumevanju pravnih konceptov in preverjanju dokumentov, kar je bistvenega pomena pri zagotavljanju natančnosti in pravilnosti pravnih dokumentov.

Kljub temu, da lahko umetna inteligenca izboljša proces obdelave pravnih dokumentov in skrajša časovne okvirje za njihovo pripravo, je še vedno potreben nadzor strokovnjakov, da se zagotovi kakovost dokumenta. To pomeni, da morajo odvetniki osebno še vedno preveriti vsak pravni dokument, ki ga sestavi umetna inteligenca, da bi se zagotovila natančnost in pravilnost dokumenta.

V zaključku lahko povzamemo, da umetna inteligenca lahko igra pomembno vlogo pri obdelavi pravnih dokumentov, vključno s tožbami, vendar je treba upoštevati, da je še vedno potreben nadzor strokovnjakov, da se zagotovi kakovost in pravilnost dokumentov.

To pomeni, da se morajo pravni strokovnjaki zavedati prednosti in omejitev tehnologije, ter jo uporabljati kot pripomoček, ki bo izboljšal proces obdelave pravnih dokumentov, vendar ne bo nadomestil njihove strokovnosti in izkušenj pri pisanju in preverjanju pravnih dokumentov.

Povedano še drugače, umetna inteligenca (še) ni HAL 9000. 😊

Gregor Verbajs, odvetnik

Gregor Verbajs
Gregor Verbajs