Če si takoj ne zavarujete svojih terjatev, lahko ostanete brez plačila.

Zakaj?

Zato, ker trenutna (COVID 19) situacija negativno vpliva na izpolnjevanje obveznosti (poslovanja je manj, podjetja postajajo insolventna, vse več je vloženih predlogov za stečaj, vse več je prevar dolžnikov…).

Vendar razlog za gospodarski padec ni zgolj in edino v virusu COVID 19. Virus je bil zgolj »vzvod« za začetek nove gospodarske krize.

Problemi v gospodarstvu se bodo nadaljevali (tudi po koncu epidemije) zlasti iz naslednjih razlogov:

 • Glede koronavirusa je veliko neznank, tudi glede tega ali bo cepivo zajezilo virus.
 • Gospodarstvo je zadnjih 10 let po gospodarski krizi stalno, brez prestanka, raslo, zato je postalo pregreto in napihnjeno, ter bi se verjetno prej ali slej začela gospodarska kriza, vendar brez virusa verjetno bolj počasi;
 • Koronavirus ima realen vpliv na proizvodnjo, turizem, gostinstvo in transport, ki je že viden, še veliko bolj pa bo viden z zamikom, čez nekaj časa;
 • Pregreto gospodarstvo in koronavirus bosta povzročila »domino efekt«, kar pomeni, da se bodo posledice čutile v vseh panogah in vseh sektorjih gospodarstva, saj je gospodarstvo neizmerno povezano med seboj (dobavne verige, zaposleni, potrošnja…);
 • Ukrepi centralne banke, ki jih je le-ta že napovedala in jih tudi že izvaja, po napovedih največjih ekonomistov ne bodo »dovolj« učinkoviti, ker je centralna banka vse najboljše ukrepe že porabila v gospodarski krizi iz leta 2008 (znižanje obrestne mere z namenom spodbujanja gospodarstva);
 • Ukrepi centralnih bank po svetu bodo povzročili inflacijo.

Zaradi zgoraj navedenega bodo podjetja propadala.

Zakaj?

Zato, ker se posledice gospodarske krize pojavijo šele čez nekaj let.

Iz navedenega grafa (iz internetne strani AJPES) izhaja, da se je gospodarska kriza, ki se je začela leta 2009 (v ZDA že leta 2008), pokazala šele v letih od 2012 do 2014. To je povsem logično, saj se podjetja rešujejo do zadnjega, dokler resnično ne morejo več. Vendar poslovni partnerji vsega tega ne vidijo, dokler ni prepozno.

Velika verjetnost je, da se povsem enako, kot se je dogajalo v prejšnji gospodarski krizi, dogaja sedaj. Tega vam nihče na trgu ne bo povedal.

Sam menim, da se bodo posledice gospodarske krize pojavile veliko hitreje, kot v gospodarski krizi iz leta 2009, saj so države s sprejetimi ukrepi za zajezitev koronavirusa prisilile določene branže in sektorje, da so morale ustaviti svoje poslovanje.

Zaradi zgoraj navedene situacije vam priporočam, da takoj naredite naslednje aktivnosti:

 1. Nujno je, da takoj preverite, koliko imate zapadlih neplačanih terjatev.
 2. Nato preverite stanje dolžnikov, in sicer, ali imajo blokirane tekoče račune, ali zoper njih že potekajo pravdni ali celo izvršilni postopki, ali so insolventni, itd.
 3. Nato stopite v stik z dolžniki in se dogovorite za rok plačila vaših terjatev.
 4. Pazite na vsebino dogovora, da bo pravilno zapisana.
 5. Dogovor sklenite v obliki neposredno izvršljivega notarskega zapisa.
 6. Z dogovorom si zavarujte vaše terjatve, in sicer so zavarovanja lahko naslednja:
  • Poroštvo
  • Bančna garancija
  • Menica ali ček
  • Zastava nepremičnine
  • Zastava premičnine
  • Odstop terjatev v zavarovanje
 7. Če dolžnik vam ne bo plačal v dogovorjen roku ga na to opomnite in vložite predlog za izvršbo.
 8. V določenih primerih je najbolje vložiti takoj predlog za začetek stečajnega postopka.

Zakaj vam priporočam zgornje aktivnosti?

Ker boste tako prišli do plačila vaših terjatev.

V kolikor dolžnik z vami ne bo sodeloval in z njim ne bo možen dogovor o plačilu vaših terjatev, si terjatve lahko zavarujete tudi z začasnimi odredbami.

V času krize bodo dolžniki reševali sebe in svoje podjetje in velikokrat naredili vse, da prenesejo zdravo jedro podjetja ali drugo premoženje na drugo povezano družbo ali na sebe ali svoje sorodnike in prijatelje. Zato je ključno preverjanje dolžnika in pravočasna aktivnost upnikov glede zavarovanja njihovih terjatev.

»Upniki ostanejo brez plačila, ker odlašajo in si pravočasno ne zavarujejo svojih terjatev.«

Zato vam svetujem, da si pravočasno zavarujete vaše terjatve.

V kolikor terjatev ne boste imeli zavarovanih, vas bodo prehiteli drugi upniki, ki si bodo terjatve zavarovali bodisi z dogovorom z dolžniki bodisi v izvršilnem postopku.

V morebitnem stečajnem postopku dolžnika bo vaša terjatev imela status navadne terjatve, za katero je velika verjetnost, da ne bo plačana iz stečajne mase. Po statistiki so v stečajnem postopku upniki, ki imajo navadno terjatev, poplačani zgolj v nekaj odstotkih.

Ko si boste zavarovali vaše terjatve, se bo dogajalo to, da boste brez skrbi, ali vam bodo dolžniki plačali vaše terjatve. Do plačila boste prišli bodisi na podlagi dogovora z dolžnikom, ki ga bo le-ta prostovoljno izpolnil, bodisi iz zavarovanja v izvršilnem ali stečajnem postopku.

Kot je rekel Robert Rolih v svoji knjigi The Million Dollar Decison: »Recession is just a transfer of wealth from people who are not prepared and don’t know what is going on to people who are prepared and know the right details«.

Zato bodite pripravljeni in se izobrazite, kako si zavarovati svoje terjatve.

Prav tako vas vabim k branju še drugih zapisov na blogu www.gregorverbajs.si.

odvetnik Gregor Verbajs

Gregor Verbajs